delesak

HVA ER EN DELESAK?

En delesak innebærer at det opprettes en eller flere nye eiendommer fra en opprinnelig hovedeiendom. De nye eiendommene får eget gårds- og bruksnummer og egen adresse. Seksjonering er ikke det samme som deling. Det kan være flere seksjoner på samme eiendom, noe som er vanlig for eksempel for rekkehus, tomannsboliger og leilighetsbygg.

Når det opprettes en ny eiendom, skal kommunen vurdere den fremtidige bruken av den nye eiendommen. Derfor må det sannsynliggjøres i søknaden at en ny fradelt eiendom er egnet for det som senere skal oppføres på den. Uformelt sier vi ofte at en tillatelse til deling er en tillatelse til bygging. Det skal dokumenteres i søknaden at den nye eiendommen har forsvarlig tilkobling til vei, vann- og avløp og at delingen ikke øker behovet for utbygging av sosial infrastruktur som barnehage- og skolekapasitet, kollektivtransport osv. Det skal som regel dokumenteres at både gjenværende og ny eiendom tilfredsstiller kravene til utnyttelse, uteoppholdsareal og har tilstrekkelig plass til parkering. Vanligvis skal det også vises hvordan eiendommen kan bebygges og at kravene i reguleringsplan / kommuneplan kan tilfredsstilles ved en fremtidig bygging. Dermed må det ofte lages skisseprosjekter som viser fremtidig bebyggelse allerede på delesaksnivå. Dokumentasjonskravene varierer fra kommune til kommune. Søknad om deling må nabovarsles.

Når man får fradelt en ny byggeklar vil man oppleve en vesentlig verdiskapning som er stor sett opp mot kostnaden i forbindelse med delesøknaden. Samtidig kan man ofte oppnå en enda større verdiøkning med en godkjent rammetillatelse på eiendommen dersom man ønsker å legge ut den fradelte eiendommen for salg. Dette er fordi en rammetillatelse gir kjøper større sikkerhet for å få bygget på eiendommen. Med de dokumentasjonskravene som stilles i delesak, er kostnadene forbundet med utvikling av et fullgodt prosjekt på rammenivå begrenset sett opp mot de tilfellene der man begynner med utvikling av en bolig fra bunnen av.

I alle delesaker er selve oppmålingen av de nye eiendommene siste ledd i prosessen. Når delesaken er godkjent av kommunen, bestilles det en oppmålingsforretning der en landmåler kommer på stedet og måler opp eiendommen.

Eksempel på utomhusplan til delesak som viser at både gjenværende og ny eiendom tilfredsstiller kravene til utnyttelse, uteoppholdsareal og har tilstrekkelig plass til parkering.

Neste
Neste

Detaljregulering