frost med innlegg om mikrohus i dagens næringsliv
Mikrohus - en tapt mulighet?
For å gjøre det enklere og billigere å bygge mikrohus, er det laget nye regler for frittliggende boliger på inntil 30 kvadratmeter, også kjent som mikrohus. Dessverre er kommunale arealplaner som bestemmer hva som kan bygges til hindrer for at det bygges mikrohus. Som regel tillates kun et boligvolum per eiendom som er regulert til småhusformål. Den som tror at man kan sette opp et mikrohus i hagen tar feil!
Mikrohus kan bare settes på en eiendom som er regulert til boligformål. Kommunene har minimumskrav til tomtestørrelse tilpasset utvikling av villabebyggelse. Å utvikle en villatomt med ett mikrohus vil være et tapsprosjekt fordi mikrohusene kun benytter en brøkdel av tomtenes utbyggingspotensiale og fortjenestemulighet. Ettersom det ikke kan settes flere bolighus på samme eiendom blir mikrohus en sjeldenhet.
Det er leit, for mikrohus er svært gode alternativ til kjellerleiligheter som utvikles for utleie og leiligheter i større boligbygg. Mens det i kjellerleiligheter ofte er lavt under taket, lite dagslys og lytt mot hovedenheten, har dagens mikrohus vinduer på alle sider, god isolering, raus takhøyde og direkte utgang til sin egen hage der man kan sette føttene rett i gresset. Både hovedboligen og mikrohuset får fred fra hverandre ved å tillate mikrohus oppført som fortetting.
Regjeringen lemper på kravene til mikrohus for å møte et endret mønster i husholdningsstørrelse. Når det ikke finnes noen realistiske steder et mikrohus kan oppføres, blir regelendringen meningsløs. Det trengs planer som tillater frittliggende boenheter på eksisterende eneboligtomter eller små boligtomter for mikrohus. Slike planer finnes allerede i kolonihageplanene som ble utviklet for å tilby rekreasjonsboliger til trangbodde arbeidere. Daglig tilgang på kvaliteten ved å ha en egen hageflekk kan vi oppnå ved å regulere egne områder for mikrohus for helårbeboelse. Isteden henvises mange små husholdninger til leilighetsmarkedet.
I kommunenes arealstrategi ønskes det å samle flest mulig boenheter på en så liten grunnflate som mulig for å redusere behovet for utbygging av infrastruktur og å hindre nedbygging av uberørt mark. Leilighetsbygg krever imidlertid terrenginngrep og bygges for det meste i langreiste og lite miljøvennlige materialer som stål og betong.
Ved å bygge smått og tett kan vi likevel begrense negativ miljøpåvirkning sammenlignet med leilighetsutviklingen. Mikrohus krever minimale terrenginngrep, kan bygges i miljøvennlige kortreiste materialer og plasseres slik at mange enheter får plass på små arealer. Et teppe av mikrohus vil by på harmoniske bomiljøer som ikke stjeler lys, utsikt og bokvaliteter fra sine omgivelser. Derfor bør kommunene jobbe for å legge til rette for utbygging av mikrohus også på planleggingsnivå slik at denne boligtypen kan komme oss alle til gode.